Roślinnie Jem
najlepsze miejsca serwujące kuchnie roślinną w Krakowie

Dlaczego jem roślinnie?
Rośliny to moja pasja, praca i sposób odżywiania. Jestem na roślinnej diecie od 2022 roku. Rezygnacja ze spożywania produktów odzwierzęcych to mój wkład w przyszłość naszej planety i ograniczenie cierpienia zwierząt. Do rezygnacji z mięsa lub jego ograniczenia w codziennej diecie nawołuje też sir David Attenborough: „Musimy zmienić naszą dietę. Planeta nie jest w stanie utrzymać miliardów mięsożerców’ – mówi sir David Attenborough i zachęca do przejścia na wegetarianizm czy choćby ograniczenia jedzenia mięsa”. Możecie włączyć się w ten proces wspierając krakowskie lokale, w których podawana jest pyszna kuchnia roślinna. Lista miejsc wartych odwiedzenia jest to oczywiście moim sugestywnym wyborem.
Veganic
restauracja roślinna (śniadania, oferta lunchowa). ul. Karmelickiej 34
Lokal cechuje bardzo przyjazne wnętrze – od ulicy znajduje się ogródek, gdzie można zjeść w ciepłe dni. Kuchnia jest bardzo różnorodna, kolorowa i smaczna. Jest to miejsce całkowicie roślinne, więc możecie zamawiać wszystko, co znajdziecie w menu, bez obaw, że zamówicie coś niewegańskiego. Sposób podania dań sprawia, że zaczynacie je jeść już oczami, a krótka sezonowa karta sprawia, że możecie tu zaglądać często, nie nudząc się smakami. Sposób podania dań sprawia, że miejsce sprawdzi się również na randkę czy eleganckie spotkanie. Miła i nienachalna obsługa sprawia zaś, że czujecie się naprawdę komfortowo. Miałem okazję spróbować tak oferty śniadaniowej, jak i kilku dań z karty. Veganic ma w tygodniu ofertę lunchową, od 12:00 do wyczerpania zapasów. Dania w tym miejscu są przemyślane, mają różne tekstury i zaskakują smakiem. Na śniadanie próbowałem naleśników z migdałowym twarożkiem z tofu oraz ful medames (duszony bób z oliwą, kuminem i czosnkiem, hummus, domowa pita i sałatka z kiełkami). Z głównych dań najbardziej smakowały mi steki z selera podawane z delikatnym sosem café de Paris, a do tego gnocchi borowikowe z natką pietruszki, przepyszna jest również lasagne z grillowaną cukinią i bakłażanem. Do picia spróbujcie fiołkowej lemoniady!




Zaczyn
Piekarnia roślinna (śniadania). ul. kościuszki 27
Ta roślinna piekarnia powstała w 2018 roku i niezmiennie wypieka chleby. Przy ul. Kościuszko 27 zjecie również roślinne śniadania, które cieszą podniebienie i oczy. Jak tylko uda Wam się dostać wolny stolik, spróbujcie owsianki (podczas wizyty podawana z marcepanem, śliwką renklodą świeżą i pieczoną, prażonymi orzechami laskowymi, oliwą z oliwek i solą maldon) oraz roślinny labneh ( na zdjęciu w wersji: bób, grillowana cukinia, salsa verde, świeże zioła, pistacje i chleb), latem w wersji z pomidorami bawole serce! Menu zmienia się sezonowo. Ja jestem przede wszystkim wielbicielem tutejszej chałki – plecione szczęście, które sprawia, że poczujecie jakim świat jest dobrym miejscem, gdy macie taką chałkę. Pyszne są również wszelkie drożdżowe wypieki. Ja bardzo polubiłem drożdżówkę z gruszką i marcepanem oraz pączków z. Czuje się w cieście, że pracujący tu ludzie kochają wypieki i używają najlepszych składników. Zresztą pozwolę sobie zacytować opis z menu: „W Zaczynie przykładamy dużą wagę do jakości i pochodzenia produktów, z których gotujemy i pieczemy. Kupujemy lokalnie i sezonowo, wykorzystujemy to, co o danej porze roku jest najlepsze”.



